Ocet jabłkowy, choć zawiera w sobie sporo kwasów, również ma silne właściwości alkaliczne. Wszystko to za sprawą dużej zawartości alkalizujących minerałów, dzięki którym szybko można przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
- Odsłony: 3681
Weekendowy przepis na Szarlotkę
Właśnie rozpoczyna się weekend - pora uprzyjemnić sobie tę chwilę na słodko. No to zabieramy się za pieczenie Szarlotki :)
SKŁADNIKI na 12 porcji:
W związku z jesienną aurą - ciekawy przepis na jabłkową przekąskę.
Sposób przygotowania:
Zagrzewamy mleko, gdy będzie już ciepłe dodajemy płatki owsiane i wyłączamy gaz (nie trzeba gotować ani pilnować naszej owsianki) i zostawiamy ją na 15 minut aż namoknie. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy je w kostkę (skórkę jemy, ma dużo witamin).
Sok z jabłek, podobnie jak surowe owoce, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera duże ilości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem licznych schorzeń. Sok jabłkowy jest jednocześnie niskokaloryczny, dlatego bez obaw można włączyć go do diety odchudzającej. Zwłaszcza że stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie.
- Odsłony: 1796
Dlaczego spożywanie jabłek jest zdrowe dla organizmu?
Owoc ten jest bogaty w witaminy (zawiera praktycznie wszystkie występujące naturalnie), składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, cynk) i błonnik.
Obecne w jabłkach witamina C i flawonoidy to przeciwutleniacze. Zwalczają wolne rodniki, które negatywnie oddziałują na komórki organizmu. Antyoksydanty te działają moczopędnie i przeciwzapalnie. Wywierają też dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne.
Strona 2 z 2