Właśnie rozpoczyna się weekend - pora uprzyjemnić sobie tę chwilę na słodko. No to zabieramy się za pieczenie Szarlotki :)
SKŁADNIKI na 12 porcji:
- 300 g mąki
- 250 g zimnego masła (50 g masła można zastąpić smalcem)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek na szarlotkę (szara reneta, antonówka) lub 1 słoik ok. 800 g gotowych jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche (w robocie kuchennym lub na stolnicy): do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
- Rozdrabniać składniki na kruszonkę, pod koniec dodać jajko i połączyć składniki w jednolite i gładkie ciasto (może być klejące).
- Włożyć do zamrażarki na ok. 15 - 30 minut.
JABŁKA
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub głęboką patelnię.
- Dodać cukier i smażyć przez ok. 10 - 15 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać cynamon.
PIECZENIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą foremkę (np. o średnicy 26 cm lub 21 x 28 cm lub 24 x 24 cm).
- Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy, doklejając brakujące miejsca palcami.
- Na spód wyłożyć jabłka.
- Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu).
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 - 55 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Pokroić po ostudzeniu.
Smacznego !