100% Natury - Naturalny sok jabłkowy - kopiuj

EDYCJA
LIMITOWANA

100% Natury - Naturalny sok jabłkowy - kopiuj
100% Natury - Naturalny sok jabłkowy - kopiuj - kopiuj

Naturalny sok jabłkowy

100% NATURY

100% Natury - Naturalny sok jabłkowy - kopiuj - kopiuj
Życie w harmonii z naturą - naturalne soki tłoczone Sad Sandomierski

w harmonii z naturą

ŻYCIE...

Życie w harmonii z naturą - naturalne soki tłoczone Sad Sandomierski
previous arrow
next arrow

Weekendowy przepis na Szarlotkę

Właśnie rozpoczyna się weekend - pora uprzyjemnić sobie tę chwilę na słodko. No to zabieramy się za pieczenie Szarlotki :)

SKŁADNIKI na 12 porcji:

  • 300 g mąki
  • 250 g zimnego masła (50 g masła można zastąpić smalcem)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę (szara reneta, antonówka) lub 1 słoik ok. 800 g gotowych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

 

CIASTOszarlotka

  • Z podanych składników zagnieść ciasto kruche (w robocie kuchennym lub na stolnicy): do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
  • Rozdrabniać składniki na kruszonkę, pod koniec dodać jajko i połączyć składniki w jednolite i gładkie ciasto (może być klejące).
  • Włożyć do zamrażarki na ok. 15 - 30 minut.

JABŁKA

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub głęboką patelnię.
  • Dodać cukier i smażyć przez ok. 10 - 15 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać cynamon.

PIECZENIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą foremkę (np. o średnicy 26 cm lub 21 x 28 cm lub 24 x 24 cm).
  • Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy, doklejając brakujące miejsca palcami.
  • Na spód wyłożyć jabłka.
  • Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu).
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 - 55 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Pokroić po ostudzeniu.

Smacznego !

źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/szarlotka

ONI JUŻ WIEDZĄ
ONI JUŻ WIEDZĄ
DLACZEGO TAKI DOBRY

Bo świeżo tłoczony
NASZ SOK JEST WYTŁOCZONY TUŻ PRZED ROZLEWEM
KUP dla siebie
i całej rodziny

wfosigw logo

Adres:

Sad Sandomierski Sp. z o.o.
Węgrce Panieńskie 33A
27-641 Obrazów


NIP: 864-193-99-79
REGON: 260458358
KRS: 0000379864

BDO:
000005083


logo sadsandomierski

Skontaktuj się z nami:

Siedziba:

© 2024 Sad Sandomierski Sp. z o.o.