Dżem z jabłek to klasyka polskich przetworów. Taki dżem jabłkowy robi od lat moja Mama. Nauczyła mnie, że nie warto używać substancji zagęszczających, bo smak już nie będzie taki sam! Naturalny dżem z jabłek jest boski i najlepszy dla dzieci. Dżemy stosujemy na kanapki, do naleśników, a nawet zjadamy sam. Używamy też w zimie do szarlotki i innych wypieków. Sprawdź, jak zrobić dżem z jabłek!
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na 1-2 godziny, aby puściły sok.
- Następnie smażymy na małym ogniu aż się rozpadną (około 1,5 godziny lub dłużej w zależności od rodzaju jabłek), często mieszając, żeby się nie przypaliły. Co ważne - smażymy w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem i mieszamy drewnianą łyżką.
- W trakcie smażenia możemy nasz dżem dosłodzić - zależy od jabłek i naszego gustu jak słodki dżem chcemy uzyskać.
- Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików pozbawiając powietrza ("upychamy" łyżką), wycieramy do sucha gwint i dokładnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy około 15-20 minut. Gotowe.
Dżem z jabłek to wspaniała rzecz na zimę. Warto pamiętać, że do dżemu nigdy nie dajemy jabłek obitych - trzeba okroić, bo dżem może zacząć pleśnieć w krótkim czasie. Przepis na dżem z jabłek jest stosunkowo prosty. Jeśli znudzi nam się tradycyjna wersja, możemy doprawić go do smaku, na przykład cynamonem.
Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-jablkowy-naturalny-bez-zadnych-ulepszaczy