Śledź w śmietanie to klasyka którą robię nie tylko przy okazji Świąt. Razem z cebulką dodajemy do śledzia jabłko, dzięki temu smak jest jeszcze lepszy. Ilość śmietany możecie dobrać wedle potrzeb i własnych upodobań. Na zdjęciu widzicie śledzia z dość małą ilością śmietany, ale możecie swobodnie dodać 2-3 łyżki jeśli lubicie więcej „sosu”.
Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 jabłko
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki śmietany 18% lub więcej
- odrobina koperku do podania
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Polej ją sokiem z połowy cytryny i odstaw.
- Jabłko obierz, pokrój je w niewielka kostkę i wymieszaj z cebulą. Dzięki sokowi z cytryny jabłko nie ściemnieje.
- Śledzie pokrój na małe kawałki o szerokości 2-3 cm. Ułóż w naczyniu, dodaj cebulę z jabłkiem i kilka łyżek śmietany. Wymieszaj. Śledzie możesz podawać od razu lub wstawić do lodówki i podawać dnia następnego. Półmisek możesz przyozdobić koperkiem, doskonale pasuje do tego śledzia.
- SMACZNEGO!
Źródło: https://nietylkopasta.pl/sledzie-smietanie-jablkiem/