Oxymel to połączenie octu jabłkowego i miodu, wzmocnione wyciągiem octowym z roślin podnoszących odporność i ogrzewających organizm. To prawdziwa bomba dla odporności, a ponieważ sezon jesienno-zimowy w pełni, warto wzmocnić nasz układ immunologiczny. Oxymel pomoże także kiedy już złapiesz infekcję. Nazywany jest ognistym cydrem, syropem ziołowym, a nawet najlepszym domowym antybiotykiem. Zobacz jak go przygotować!
Nazwa wywodzi się z łacińskiego oxymelli, czyli ocet z miodem. Oxymel to opracowana przed wiekami klasztorna mikstura wzmacniająca odporność organizmu. Używany był przez mnichów nie tylko w przypadku przeziębienia, ale także w przebiegu poważnych chorób jak na przykład dżuma. Co więcej stosowano go praktycznie na wszelkie dolegliwości: od problemów trawiennych, gorączki, infekcji, po zaburzenia oddechowe, krążenia itp.
Przepis: w leczniczej mieszance obowiązkowo musi znaleźć się cebula, czosnek, korzeń imbiru i papryczka chilli.
Składniki:
- 700 ml dobrego octu jabłkowego,
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli,
- 1/4 szklanki posiekanego czosnku,
- 1 pęczek posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki mielonej kurkumy,
- 1/4 szklanki startego imbiru,
- 2 łyżki ostrego chrzanu,
- 3 ostre papryczki lub 1 łyżka chilli w proszku,
- miód do dosłodzenia gotowego specyfiku.
Przepis można modyfikować, dodając do niego goździki, kardamon, cynamon, oregano, czarny pieprz, tymianek, rozmaryn czy też cytrusy.
Przygotowanie:
W dużym słoju układamy warstwowo składniki i zalewamy octem do 2/3 wysokości naczynia. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość oraz pilnujemy aby wszystkie składniki były zawsze przykryte warstwą octu.
Po upływie czasu ocet należy odcedzić, a na koniec dodać miód. Ilość miodu dostosowujemy do naszych preferencji smakowych. Minimalna ilość miodu nie powinna być jednak mniejsza niż 1/3 objętości zlanego octu.