Sprzedaż owoców - najczęściej sprzedawane (eksportowane) przez nas odmiany jabłek:
Jabłko Idared - bardzo popularna odmiana w sandomierskich sadach. Jabłko jest średniej do dużej wielkości, jednolicie zaokrąglone. Skórka pokryta jest świecącym paskowanym rumieńcem koloru czerwonego do ciemnoczerwonego. Smakuje delikatnie kwaskowo, łagodnie. Biały do kremowego koloru miąższ jest chrupiący, bardzo soczysty i orzeźwiający. Do niedawna była to jedna z najbardziej poszukiwanych konsumpcyjnych odmian jabłek przez kontrahentów ze wschodu. Dziś odmiana ta ustępuje popularnością w krajach wschodnich odmianom wskazanym poniżej.
Jabłko Golden Delicious - Jabłonie tej odmiany najlepiej owocują w ciepłych regionach Polski. Jest mało odporna na mróz, i średnio odporna na mączniaka i parcha jabłoni. Owoce tej odmiany są soczyste z charakterystyczną żółtą skórką, są gotowe do zbioru już od początku października. Jednak jabłka tej odmiany są bardzo poszukiwanym towarem eksportowym. To odmiana, za którą można uzyskiwać jedną z najwyższych cen sprzedaży.
Jabłko Mutsu – coraz bardziej popularna odmiana - jabłko ma owoc duży, kulistostożkowaty. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta, niekiedy pokryta od strony nasłonecznionej delikatnym, jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, średnio twardy do twardego, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Jabłka tej odmiany są bardzo poszukiwanym towarem eksportowym. To odmiana, za która można uzyskiwać jedną z najwyższych cen sprzedaży.
Jabłko Elise – odmiana twarda słodka, pochodząca z Holandii (krzyżówka odmian Septer i Koksa). Owoc średniej wielkości, kulistostożkowaty, wyrównany, lekko zwężający się w stronę kielicha. Skórka gładka, sucha, zielonożółta, pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, intensywnym, rozmytym rumieńcem Miąższ kremowobiały, twardy, ścisły, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny.
Jabłko Gala – odmiana twarda, słodka, pochodząca z Nowej Zelandii (krzyżówka odmian Kidd's Orange Red i Golden Delicious). Owoce małe, ze złocistożółtą skórką z jaskrawym rumieńcem. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Słodki smak owocu jest preferowany przez dzieci. Gala jest jedną z najbardziej popularnych odmian na świecie. Odmiana coraz bardziej doceniana przez konsumentów na wschodzie i częściej poszukiwana.
Jabłko Jonagored - Jabłko Jonagored to mutacja odmiany Jonagold, charakteryzująca się miodowym smakiem. Owoce są duże, wybarwione na czerwono, o kruchym, soczystym miąższu.
Jonica – owoc średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, węższy od strony szypułki niż u Jonagolda, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, pokryta na ok. 3/4 powierzchni jasnoczerwonym lub karminowoczerwonym (w zależności od przebiegu pogody), jednolitym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny.
Jabłko Gloster - owoce zbiera się na początku października. Jabłka są duże o stożkowatym kształcie. Skórka ciemnoczerwona, gładka i błyszcząca. Miąższ zielono-żółty. Jabłka są soczyste, chrupiące o słodko-kwaśnym smaku i subtelnym aromacie.
Jabłko Ligol – odmiana twarda, lekko kwaśna, pochodząca (krzyżówka odmiany Linda oraz Golden Delicious). Owoce zielone, duże, z czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny. Zaletą odmiany jest wolne brunatnienie miąższu, co sprawia, że okrojone jabłka bardzo dobrze nadają się do sałatek owocowych. Jabłko bardzo poszukiwane przez wschodnich konsumentów.
Jabłko Szampion - odmiana bardzo polecana do domowych sadów, obfituje w bardzo smaczne, słodkie, aromatyczne, typowo deserowe owoce. Eksport tych jabłek prowadzony jest głownie w okresie tuż po zbiorach. Odmiana ta nadaje się jedynie do krótkotrwałego przechowywania.
Najczęściej sprzedawane odmiany Moreli
Morela Harcot - Owoce średniej wielkości lub duże, o masie 40-70g, zwężone przy szypułce, o powierzchni nieznacznie guzkowatej. Skórka pomarańczowa z jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem pokrywającym 30-60% powierzchni owocu. Miąższ ciemnopomarańczowy, zwięzły, soczysty, lekko aromatyczny, smaczny. Odmiana deserowa i przetwórcza.
Morela Early Orange - Owoce średniej wielkości o masie 30-45g, kulistoowalny, regularny. Skórka ciemnopomarańczowa z jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ ciemnopomarańczowy, bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Odmiana moreli zarówno deserowa jak i przetwórcza.
Morela Orange Red – owoce średniej wielkości, o średnicy 45–55 mm, spłaszczone. Skórka pomarańczowa, z niewielkim czerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ pomarańczowy, średnio zwięzły, aromatyczny, średnio słodki, lekko kwaskowaty, soczysty, masłowaty w całkowicie dojrzałych owocach. Odmiana deserowa i przetwórcza, owoce średnio dobrze znoszą transport, można je przetrzymywać w chłodni.
Najczęściej sprzedawane odmiany Śliw
Śliwa Herman – Owoc średniej wielkości (30-35 g), szerokoowalny. Skórka fioletowoniebieska, pokryta gęstym, niebieskim nalotem, który utrzymuje się długo po zbiorze i bardzo uatrakcyjnia wygląd owocu. Miąższ żółtobiaławy, łatwo oddzielający się od pestki. Odmiana typowo deserowa.
Śliwa President – Owoc duży (50-60g), owalny, skórka bordo, w cieplejsze lata bordowo-fioletowa lub prawie granatowa. Miąższ dojrzałego owocu żółtozielony lub żółty, dość zwarty. Dość dobrze oddziela się od pestki. Odmiana typowo deserowa.
Śliwa Stanley – Owoc duży (40 - 50g) lub bardzo duży. Skórka ciemnogranatowa, z silnym niebieskofioletowym nalotem, z bardzo drobnymi, jasnobrązowymi przetchlinkami. Miąższ żółty lub zielonożółty, soczysty, mniej jędrny niż u węgierek, lekko aromatyczny, słodki, u dobrze dojrzałych i wyrośniętych owoców odchodzący od pestki. Odmiana deserowa i przetwórcza.
Najczęściej sprzedawana odmiana Wiśni
Wiśnia Łutówka - Owoc duży, 5-7g, szerokosercowaty. Plonuje bardzo obficie i regularnie. Skórka ciemnowiśniowobrązowa. Miąższ ścisły, ciemnoczerwony. Odmiana wiśni przetwórcza i deserowa; najcześciej uprawiana w polskich nasadzeniach (sadach wiśniowych).
Najczęściej sprzedawane odmiany Pomidorów
Pomidor Hector - średnio późny, uprawiany w uprawie polowej, pomidor o bardzo dużym owocu 200- 220 g, wielokomorowy, mięsisty i twardy, słodki i trwałej konsystencji, zaletach uznanych przez przetwórców i konsumentów. Duże, kuliste owoce mają słabą tendencję do pękania, długo utrzymują jędrność po całkowitym wybarwieniu. Odmiana bardzo plenna, wymagająca żyznych stanowisk i poprawnej ochrony.
Pomidor Grandimat - jedna z najpopularniejszych na rynku odmian o kształtnym wydłużonym owocu i masie 90-120 g. Owoce dojrzewają wcześnie. Wyróżnia się dużą plennością i wysokim plonem handlowym oraz ponadprzeciętnym Brixem często przekraczającym 7,0. Owoce nie pękają, są twarde, dobrze wypełnione w środku i dobrze znoszą trudy transportu. Jest odporny na choroby grzybowe i nicienie. Często kupowany jako surowiec dla zakładów przemysłowych jak i na zaopatrzenie świeżego rynku.
Pomidor Caspar - bardzo wczesna odmiana samokończąca o owocach o podłużnym kształcie. Rośliny średniej wielkości o dobrej sile wzrostu tworzą wyrównane owoce osiągające średnio wielkość 10cm x 4cm oraz wagę 90-110 gram. Owoce zachowują dobrą twardość oraz są wysoce odporne na spękania. Owoce odmiany CASPAR z mocną i dobrze obierającą się skórką przeznaczone są zarówno do przetwórstwa jak i na zaopatrzenie świeżego rynku.