Każda firma zajmująca się produkowanie, przetwarzaniem, pakowaniem czy też sprzedażą żywności jest zobowiązana do zachowania najwyższych standardów jej bezpieczeństwa. Jednym z nich jest norma BRC.
Sad Sandomierski Sp. z o.o. posiada wdrożone standardy bezpieczeństwa BRC. Zobacz nasz certyfikat.
Czym jest system BRC?
BRC standard to międzynarodowa norma dotycząca bezpieczeństwa żywności. System jakości BRC został opracowany w roku 1998 przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium), stowarzyszenie branżowe zrzeszające mniejszych i większych detalistów w Wielkiej Brytanii i reprezentujące ich interesy. System BRC jest zbiorem zaleceń, wytycznych oraz wskazówek dla firm działających w sektorze spożywczym.
Wdrożenie BRC w przedsiębiorstwie z branży spożywczej potwierdza, że dana firma spełnia rygorystyczne wymagania higieniczne i prawne. Na zgodność z normą BRC może być certyfikowana każda działalność związana z produkcją lub przetwarzaniem żywności. Norma obejmuje całościowo łańcuch dostaw – od półproduktów po produkt finalny, od magazynowania po dystrybucję, włączając w to również opakowania i etykiety.