Ocet jabłkowy, choć zawiera w sobie sporo kwasów, również ma silne właściwości alkaliczne. Wszystko to za sprawą dużej zawartości alkalizujących minerałów, dzięki którym szybko można przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
- Odsłony: 379
Weekendowy przepis na Szarlotkę
Właśnie rozpoczyna się weekend - pora uprzyjemnić sobie tę chwilę na słodko. No to zabieramy się za pieczenie Szarlotki :)
SKŁADNIKI na 12 porcji:
W związku z jesienną aurą - ciekawy przepis na jabłkową przekąskę.
Sposób przygotowania:
Zagrzewamy mleko, gdy będzie już ciepłe dodajemy płatki owsiane i wyłączamy gaz (nie trzeba gotować ani pilnować naszej owsianki) i zostawiamy ją na 15 minut aż namoknie. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy je w kostkę (skórkę jemy, ma dużo witamin).
Sok z jabłek, podobnie jak surowe owoce, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera duże ilości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem licznych schorzeń. Sok jabłkowy jest jednocześnie niskokaloryczny, dlatego bez obaw można włączyć go do diety odchudzającej. Zwłaszcza że stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie.
Owoc ten jest bogaty w witaminy (zawiera praktycznie wszystkie występujące naturalnie), składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, cynk) i błonnik.
Obecne w jabłkach witamina C i flawonoidy to przeciwutleniacze. Zwalczają wolne rodniki, które negatywnie oddziałują na komórki organizmu. Antyoksydanty te działają moczopędnie i przeciwzapalnie. Wywierają też dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne.
Strona 2 z 2