Polish Polish

EDYCJA LIMITOWANA

Soki tłoczone
o unikalnym składzie

DOSTĘPNE TYLKO ON-LINE

Naturalny sok jabłkowy

100% NATURY

Play
Sad Sandomierski

Dajemy Ci czystą naturę...

w harmonii z naturą

ŻYCIE...

previous arrow
next arrow
Slider

Chipsy jabłkowe - zdrowa jesienna przekąska

Jak to dobrze, że w domu można samodzielnie przygotować coś zdrowego do pochrupania – chipsy jabłkowe! Nie potrzebują ani grama tłuszczu, a dzięki odpowiednim przyprawom będą smakowały wyśmienicie. Nie wiem czy też tak macie, że ochota na chipsy przychodzi do Was znienacka. Zakrada się cichaczem i nagle wyskakuje zza ramienia. Wtedy nie ma zmiłuj i trzeba szukać czegoś do pochrupania. Czegoś, co będzie wydawało charakterystyczne dźwięki i będzie się przyjemnie kruszyło oraz chrupało między zębami. A najzdrowsze w takiej sytuacji będą właśnie chipsy jabłkowe.

chipsy jablkoweA że polskie sadownictwo dostarcza szeroką i różnorodną gamę odmian jabłek, to dodatkowo mamy w czym wybierać i każdy znajdzie odmianę, która mu pasuje najbardziej.

Aktualnie najpopularniejsze są cztery odmiany:

  • „Idared”
  • „Szampion”
  • „Jonagold”
  • „Ligol”

Stanowią one około 50% krajowych zbiorów. Inne popularne wśród sadowników odmiany to „Gloster”, „Gala” i „Golden Delicious”. Uprawiane w Polsce odmiany cechują się wysoką odpornością na choroby, są łatwe w transporcie oraz można je długotrwale przechowywać bez obawy o utratę składników odżywczych czy walorów smakowych.

Najwięcej sadów jabłkowych znajdziemy w centralnej Polsce w tzw. zagłębiu sadowniczym województwa mazowieckiego, czyli w okolicach Grójca, Warki oraz Tarczyna. Uznaje się, że w tym regionie panują optymalne warunki do uprawy jabłoni. Rejony skoncentrowanej uprawy mamy też w województwie świętokrzyskim, łódzkim, lubelskim i małopolskim. Jednak sady jabłkowe możemy spotkać w całym kraju, a jakość dojrzewających w nich owoców jest rewelacyjna!

Chipsy jabłkowe – składniki (na 2 blaszki chipsów)

  • 2 jabłka (użyłam odmiany Jonagold)
  • odrobina cynamonu
  • pasta z ziaren wanilii
  • rozmaryn

Przepis:

  • Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Możemy je wydrążyć w środku, ale przy tej odmianie to nie jest konieczne. Ścieramy na mandolinie na cienkie (ok. 1-2 mm) plastry.
  • Plasterki jabłek układamy na 2 blachach wyłożonych woskowanym papierem do pieczenia. Część smarujemy bardzo cienką warstwą pasty waniliowej.
  • Część oprószamy cynamonem.
  • Pozostałe posypujemy listkami świeżego rozmarynu.
  • Obie blachy jednocześnie wstawiamy na około 1h do pieca nagrzanego do temperatury 100 stopni C z termoobiegiem lub 120 stopni C bez tej funkcji.
  • Po tym czasie sprawdzamy czy jabłka są już lekko pomarszczone i suche. Jeśli nie, to zostawiamy je na kolejne 10-30 minut w piekarniku.

Przed podaniem należy poczekać aż jabłka ostygną i zrobią się twarde jak chipsy. Nie zostawiajmy ich jednak na zbyt długo na wierzchu, bo niepostrzeżenie mogą zacząć absorbować wilgoć z powietrza.
Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do 1 miesiąca, a nawet i całą zimę (pod warunkiem, że są naprawdę dobrze wysuszone).

To świetna i jakże zdrowa przekąska na jesienne wieczory.

Smacznego!

 

Źródło: https://madameedith.com/przepis/chipsy-jabkowe/

 

ONI JUŻ WIEDZĄ
DLACZEGO TAKI DOBRY

BO ŚWIEŻO TŁOCZONY
KUP TERAZ
DLA SIEBIE I CAŁEJ RODZINY
Slider

sklep button

Gdzie można kupić nasze produkty?

 

Nasze produkty znajdziecie w sieciach handlowych

 

a unikalne, limitowane serie soków, dostępne są

tylko na platformie sprzedażowej www.bioinlife.eu

 

Zachęcamy do zakupów on-line z dostawą do domu

© 2021 Sad Sandomierski Sp. z o.o.